luni, 19 octombrie 2009

Peneliştii din Câmpia Turzii au probleme cu apa


Mai precis, cu majorarea tarifelor la apă. Vineri, 16 octombrie, la finalul unei acţiuni sportive desfăşurate la Câmpia Turzii filiala din municipiu a Partidului Naţional Liberal a organizat o conferinţă de presă la care, alături de Dorin Lojigan, au fost din nou prezenţi senatorul Marius Nicoară şi deputatul Horea Uioreanu, dar şi consilierul judeţean Mihai Szeplekan. De asemenea, a fost prezent şi Laurenţiu Tör, preşedinte al Societăţii Agricole Arieşul. Una dintre problemele importante dezbătute în cadrul conferinţei de presă a fost majorarea tarifelor de apă potabilă, canal şi epurare. Prin vocea lui Lojigan, PNL Câmpia Turzii susţinea la nivelul consiliului local s-au solicitat în nenumărate rânduri lămuriri cu privire la majorarea de tarife, fără să primească un răspuns foarte clar. În nota de fundamentare cu privire la demararea procedurilor legale de anulare a hotărârii 9/2009 a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Văii Arieşului” privind majorarea de tarife, peneliştii prezintă fragmente din statutul Asociaţiei din care reiese că „pentru a se putea majora tarifele de apă potabilă, canal şi epurare era nevoie, în mod obligatoriu, de acordul autorităţilor locale membre ale asociaţiei, mai exact de hotărârile consiliilor locale”. Singurul răspuns din partea Companiei de Apă Arieş a fost o adresă, cu numărul 16.446 din 16 octombrie 2009, prin care compania nu reuşeşte să clarifice modul nelegal prin care s-au majorat tarifele. Chiar mai mult, susţine Lojigan, majorarea tarifelor este invocată şi printr-o bază legală, anume Ordinul Guvernului României nr. 89.776 / SS / 03.07.2009, despre care Dorin Lojigan spune că nu ar exista efectiv, nefiind găsit nici pe site-ul Guvernului României, nici pe programul de legislaţie Legis. Paranteză: oricum, e interesant cum se invocă un ordin de Guvern datat 3 iulie 2009 ca bază legală de justificare a unei majorări de tarife cu data de 1 iulie 2009, deci anterior ordinului. Astfel, în baza celor arătate în nota de fundamentare, peneliştii din Câmpia Turzii consideră întemeiată iniţiativa lor de demararea demersurilor legale pentru anularea hotărârii Companiei de Apă. Adiacent, PNL Câmpia Turzii demarează o campanie de strângere de semnături de la toţi cetăţenii care vor să adere la demersul lor.

Cupa PNL la fotbal‚ activitate dedicată copiilor cu probleme sociale



Vineri‚ 16octombrie‚ Sala Sporturilor “Ioan Stanatiev” din Câmpia Turzii a găzduit prima ediţie a Cupei PNL la fotbal‚ competiţie dedicată copiilor cu probleme sociale. PNL Câmpia Turzii‚ reprezentat de Alexandru Socaciu şi Dorin Lojigan‚ şi Fundaţia Română pentru Copii‚ Comunitate şi Familie s-au implicat într-o activitate‚ al cărei scop a fost ajutorarea tinerilor din Câmpia Turzii.
Vreme de câteva ore‚ copiii s-au luptat pe teren‚ au învăţat ce înseamnă munca în echipă şi, nu în ultimul rând, au învăţat să zâmbească. Până la urmă‚ competiţia a reuşit să atingă cel puţin un obiectiv: acela de a aduce bucurie în sufletul unor copii‚ maturizaţi prea devreme. I-am vazut pe copii bucurându-se şi savurând momentul victoriei‚ aşa cum doar un copil ştie să o facă. La final toate echipele au fost premiate cu medalii‚ cadouri şi mingi de fotbal‚chiar dacă învingătoarea competiţiei a fost echipa „The best”. „Este un eveniment special‚ cu o tentă specială‚ chiar dacă a fost organizat de PNL. Ne-am dorit să organizăm această competiţie înaintea campaniei electorale‚ pentru a nu politiza evenimentul. La competiţie au participat copiii cu probleme sociale‚ de la nivelul municipiului Câmpia Turzii‚ grupaţi în patru echipe.La sfârşit vor primi diplome‚ medalii‚ cadouri şi o masă la restaurant. Ne dorim să continuăm şi pe viitor cu astfel de acţiuni. În curând vom organiza şi o competiţie de şah. Aşteptăm tinerii să ia legătura cu noi‚ dacă au alte idei sau dacă au propuneri” a declarat‚ pentru Ziarul21‚ preşedintele PNL Câmpia Turzii‚ Dorin Lojigan. La acţiunea desfăşurată la Câmpia Turzii au fost prezenţi senatorul Marius Nicoară‚ Horia Uiorean‚ deputat de Cluj‚ dar şi consilierii judeţeni‚ Ioan Petran şi Mihăiţă Szeplecan. În aplauzele publicului spectator‚ copiii au fost premiaţi de organizatori‚ fiind felicitaţi şi încurajaţi atât de senatorul Marius Nicoară‚ cât şi de ceilalţi politicieni prezenţi la competiţie.

joi, 8 octombrie 2009

Presedintele PNL Campia Turzii, despre trecut, prezent si viitor!


Noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, filiala Câmpia Turzii, ales interimar, este Dorin Lojigan. De profesie avocat, Lojigan admite că, la aproape două luni de la preluarea mandatului de preşedinte al PNL Câmpia Turzii, emoţiile încă îl mai bântuie. „Vă rog să mă credeţi că încă nu îmi pot stăpâni emoţiile. Încă nu îmi vine să cred că am fost ales” a declarat Dorin Lojigan.Preşedintele PNL se declară mulţumit de activitatea de până acum a partidului său şi a noilor membri. „Am făcut mai multe recrutări decât în tot anul trecut. Oamenii trag către partidul nostru, iar noi îi vrem în rândurile noastre.” A mai declarat Lojigan.În ceea ce priveşte proiectele de viitor ale partidului pe care îl conduce, Lojigan a declarat că în săptămâna care urmează, va fi definitivat site-ul filialei Câmpia Turzii a partidului său şi totodată se vor pune bazele organizaţiei de femei a partidului.„Înafară de aceste proiecte, pe viitor am dori să socializăm cât mai mult cu cetăţenii din cartierul Lut. Ultima dată când am făcut o vizită în acea zonă am rămas uimit. Nimeni nu îi ajută pe aceşti oameni şi cartierul lor pare să fie în alt oraş şi nu în Câmpia Turzii, un oraş atât de frumos şi de curat.”O altă problemă pe care preşedintele liberal doreşte să o rezolve, sau cel puţin să o pună în discuţie, se referă la preţul apei, stabilit de către conducerea Companiei de Apă Arieş.„Mi se pare o ilegalitate ceea ce se întâmplă. Cei de la CAA nu aveau voie să modifice tarifele la apă, fără a consulta, în prealabil, consiliul local de la Câmpia Turzii.” A comentat preşedintele liberalilor din Câmpia Turzii.Referitor la alegerile prezidenţiale care bat la uşă, Crin Antonescu are mari şanse de a ajunge în turul doi de scrutin, cel puţin în opinia lui Dorin Lojigan.

Senatorul Nicoară: "Asumarea răspunderii pe Legea Pensiilor e o diversiune"


Senatorul PNL Marius Nicoară, care reprezintă zona Câmpia Turzii în Parlament, susţine că asumarea răspunderii pe Legea Pensiilor este un gest incalificabil, care demonstrează încă odată că pentru a îşi atinge scopul PD-L şi Traian Băsescu nu au limite fiind capabili de orice.

„Din păcate, pentru a nu ştiu câta oară în aceste zile asistăm la o nouă diversiune orchestrată de cabinetul Băsescu-Boc, pentru a distrage atenţia de la degringolada în care această putere iresponsabilă a adus România” declară liderul liberalilor clujeni.

Senatorul liberal constată faptul că Basescu si Boc îşi pregătesc o strategie de victimizare, simţind că vor pierde puterea şi vor încerca pentru supravieţuirea politică să se folosească, fără scrupule şi în cel mai populist mod, de problemele pensionarilor.

„Legea pensiilor, la fel ca si cea a salarizării unitare, trebuie adoptată în urma unor dezbateri publice serioase cu tosi partenerii si factorii de decizie implicati, pentru că nu asumarea răspunderii unui Guvern falimentar, care se află pe marginea prăpastie, este solutia pentru pensionari” susţine Nicoară.

Senatorul Marius Nicoară îşi exprimă nemulţumirea constatând că după ce i-a minţit şi i-a sfidat pe pensionari, guvernul Băsescu – Boc încearcă să-i păcălească din nou. „Aceasta lege va crea exact aceeaşi situaţie ca şi legea salarizarii unice. Va crea nemulţumiri printre pensionari, dar şi printre salariaţi, pe care dl. Boc îi anunţă că vor mai sta în afirmă şeful liberalilor clujeni", spune liderul PNL Cluj.

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară consideră că asumarea răspunderii pe legea pensiilor reprezintă o sfidare absolută la adresa societătii românesti, a oamenilor care protestează în aceste zile în stradă, a Parlamentului, a principiilor democratice si, nu în ultimul rând, o sfidare a bunului simt.

De asemenea, senatorul Nicoară mai susţine: „PSD şi Mircea Geoană sunt la fel de vinovaţi pentru ce se întâmplă astăzi: oameni in strada, greva generala, instabilitate politica, neîncrederea mediului de faceri. Acum încearcă să pozeze în opozanţi, dar timp de 9 luni, au participat la guvernare şi au preferat, de dragul avantajelor imediate pe care le oferea puterea, să gireze acţiunile ilegale, imorale şi ilegitime ale cabinetului Boc”.
(Sursa: http://www.turdanews.net)

miercuri, 7 octombrie 2009

Tradatorii care ne avantajeaza

ZVON - Miron Mitrea şi alţi 20-30 de parlamentari PSD vor trece la PD-L
Spun din capul locului ca e un zvon. Potrivit acestuia, fostul secretar general al PSD, senatorul Miron Mitrea împreună cu alţi 20 până la 30 de senatori şi deputaţi PSD vor trece în curând în barca lui Traian Băsescu. Pe lângă parlamentari ar mai fi vorba şi de un număr de primari, consilieri locali şi judeţeni, dar şi unii şefi de consilii judeţene.
Dacă zvonul se va confirma, atunci PSD se va clătina serios şi candidatura lui Mircea Geoană ar fi compromisă. Nu cred că partidul va avea forţa să îl mai ducă pe actualul şef al PSD în turul al II-lea. (sursa:www.pesurse.ro)




Daca acest lucru va deveni realitate, sansele candidatului PNL, Crin Antonescu cresc in cursa pentru prezidentiale, avand prima sansa, dupa Traian Basescu sa intre in turul al II- lea, iar dupa noile analize politice, cel care intra in turul al II-lea cu Traian Basescu va deveni presedinte.

România, încotro? (de Călin Popescu Tăriceanu)


Scriu acest post acum, când ne aflăm în faţa unei moţiuni de cenzură care va duce, ‎probabil, la căderea guvernului Boc. Ar fi prima oară în istoria post-decembristă a ‎României, când un guvern ar cădea în urma unei moţiuni de cenzură.‎ Moţiunea de cenzură este capătul unui drum trist pentru clasa politică din România. ‎Sunt vinovăţii mai mari şi vinovăţii mai mici. ‎

Vă aşteptaţi probabil să spun că Traian Băsescu este principalul vinovat. Aşa şi este, ‎pentru că el dinamitat orice idee de stabilitate şi orice proiect pe termen lung în ‎România. A irosit ultimele 9 luni când România nu a luptat nici un moment împotriva ‎crizei economice. Nu este însă singurul vinovat. ‎

Trebuie să fim cinstiţi şi să spunem că nimeni din clasa politică nu trebuie scuzat. Şi ‎aici mă includ şi pe mine, care de multe ori m-am lăsat târât într-o spirală a ‎conflictelor politice. Am înţeles în ultimul an şi jumătate de guvernare că acest conflict ‎trebuie evitat, chiar dacă adversarul politic face tot posibilul pentru a te ataca. Mă ‎gândesc însă şi la greşelile pe care le-am făcut înainte.‎
Scriu aceste rânduri în primul rând în calitate de tată a doi copii pe care vreau să îi văd ‎crescând şi profesând în ţara pe care o iubesc. Ca mine sunt milioane de români care ‎îşi vor pune aceeaşi întrebare după această moţiune: „România, încotro?”.‎Sunt siguri că răspunsuri se vor da cu duiumul: de la un guvern tehnocrat pe hârtie, la ‎numirea aceluiaşi premier, în numele unor iluzorii proiecte personale ale lui Traian ‎Băsescu.‎

Sunt răspunsuri de suprafaţă, pe care românii nu le vor mai crede. La ce bun un ‎guvern cu premier şi miniştri tehnocraţi pe hârtie, dacă partidele îşi vor împărţi ‎matematic funcţiile de subsecretari de stat, prefecţi, şamd? Să te ţii atunci război ‎politic.‎
Sunt mai convins decât oricând că nu mai există răspunsuri facile. ‎Criza economică şi politică din România nu poate fi rezolvată prin soluţii magice, de ‎lideri providenţiali care în numele unui partid sau a independenţei politice cer votul ‎oamenilor.‎Sunt convins mai mult decât oricând că există însă şi răspunsuri şi ele ţin de valori, de ‎principii şi de oameni, de fiecare dintre noi. Trebuie să avem din nou încredere în noi. Şi când spun asta mă refer la toţi românii. ‎Să avem încredere în forţa tânărului care are o mică firmă de IT.‎În priceperea inginerilor care lucrează la Piteşti sau Craiova şi care prin munca lor au ‎arătat că şi pe timp de criză se poate avea succes economic.‎În inteligenţa profesorului care pregăteşte olimpici internaţionali şi în determinarea ‎tinerilor care ne fac cinste.‎În capacitatea tuturor românilor de a contribui pentru ca România să iasă din criză.‎

Nu este de ajuns ca românii să creadă în ei. ‎Avem nevoie şi de o clasă politică care să creadă în români.‎Cum?‎

Prin măsuri precise prin care le oferă mai multă putere: scăderea taxelor şi impozitelor ‎pentru a încuraja munca, oferirea de stimulente firmelor care angajează tineri, o lege a ‎salarizării care să încurajeze munca şi competenţa, nu simpla apartenenţă la politică, ‎investiţii ale statului pentru a crea noi locuri de muncă.‎
Dacă noi, politicienii, vom înţelege acest lucru, atunci această moţiune de cenzură ar ‎putea fi un început pentru România.‎Dacă în schimb va continua să existe inflaţie de politicieni care le servesc românilor ‎soluţii magice, atunci România va eşua.‎

Acest post nu este un apel la clasa politică. Am trecut de mult de faza apelurilor. Este ‎ceasul al 12-lea în care dacă nu ascultăm vocea românilor, atunci vom fi responsabili ‎pentru eşecul unei generaţii întregi de români, nu a unei simple generaţii de politicieni.‎
Nu avem dreptul să le refuzăm românilor un drept fundamental: libertatea de a îşi ‎decide ei înşişi viitorul

marți, 6 octombrie 2009

Portocaliu spre ce?






Daca in urma cu o saptamana puterea se afla in manusile portocalii si rosii, acum lucrurile s-au schimbat, ne indreptam spre o monopolizare portocalie si cu gandul ca va fi reales Traian Basescu incerca sa se desocieze de acest partid el intrepandu-se spre albastru, revenind la meseria de baza, capitan de vas, nu stim care vas ca le-a vandut pe toate, devenid astfel un contestatar acid al puterii.Aici interveniti dumneavoastra stimati alegatori, alegeti culoarea care va reprezinta, alegeti GALBEN.

Oferta noastra electorala













Nu ne adresam persoanelor stimulate financiar, noi ne adresam celor care vor sa vada realizari si celor care s-au plictisit de demagogie politica. Scopul nostru nu este de a arunca in stanga si dreapta cu vorbe NOI VREM FAPTE, PNL Campia Turzii se adreseaza persoanelor care nu mai au incredere si nici rabdare cu acesti deontologi, noi oferim alternativa pentru aceste alegeri. Oferim un canditat fara pata, in persoana lui CRIN ANTONESCU, alaturi de care se afla si Domnul Senator MARIUS NICOARA el fiind unul din reprezentantii colegiului nostru in Parlament. Ne bazam pe stransa legatura dintre Presedintele PNL Campia Turzii, DORIN LOJIGAN si MARIUS NICOARA, dar si al Presedintelui TNL, VARGA MIRCEA el fiind si conslierul domnului senator.

luni, 5 octombrie 2009

La NOI in oras

In timp ce pe plan politic, la nivel national, se anunta cu surle si trambite lansarile anumitor persoane politice, dar si personaje(George(Gigi) Becali), la noi nu se simte decat greva generala. Mai marii nostri "politicieni" sunt ocupati cu, cafeaua la ibric si statul pe invisible, nu ar face cineva politica. In loc sa "navigheze" pana la LUT sa vada dezastru de acolo si sa nu astepte zona calda a zilei de 22 noiembrie(alegerile prezidentiale) sa ii stimuleze. Noi nu criticam politica care ei o fac, daca i se poate spune asa, noi incercam sa criticam modul LOR de a face politica ZILEI de ALEGERI,un concept national PORTOCALIU.

luni, 28 septembrie 2009

Crin Antonescu cere demisia de urgenţă a Cabinetului Boc

Comunicat de presă al preşedintelui PNL


Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat astăzi, în cadrul conferintei de presă sustinută după Delegatia Permanentă a Partidului National Liberal din statiunea Mamaia, că va fi un alt fel de presedinte si un alt fel de candidat. "Sunt sătul de circul care înseamnă o campanie electorală."


Crin Antonescu a sussinut că nu va participa la evenimente organizate pe bani publici de autoritătile locale, indiferent de costurile pe care le-ar putea presupune o asemenea decizie. "Voi face o campanie în mijlocul oamenilor, dar nu voi parazita alături de Mircea Geoană si Traian Băsescu sărbători ale comunitătilor, sărbători ale bisericilor, sărbători care se fac pe banii oamenilor si au altă destinatie", a adăugat presedintele PNL.

Candidatul liberal a declarat că va face o campanie electorală serioasă, fără tentatii populiste si va participa doar la acele actiuni unde se discută politică, proiecte sau nevoile oamenilor.


Cele mai importante subiecte abordate în cadrul lucrărilor Consiliului National si al Delegatiei Permanente au fost pregătirea detaliată a campaniei electorale și pregătirea la nivel politic general al sesiunii parlamentare din toamnă.

joi, 24 septembrie 2009

Doamne fereste-ne de Traian Băsescu si de sluga lui Emil Boc


Implicat fiind în politică stăteam şi mă întrebam de unde şi până unde atâta liniste din partea "primului bărbat al Tării". Mă întrebam de ce nu îşi anunţă candidatura, când pentru toată lumea era clar că va candida. Mă întrebam de ce nu sare la "gâtul" opoziţiei. Eram foarte fericit când vedeam cum presa descoperă toate găinăriile şi faptele, cel putin de natură penală, care îi caracterizează pe cei care conduc în acest moment ţara.
Dar astăzi, "marele strateg" ne-a luminat pe toţi. Doreşte să facă un referendum. Vrea să reformeze România. Vrea să reformeze clasa politica. Vrea să reformeze Parlamentul României.
Şi când vrea sa facă asta? Tocmai odată cu scrutinul pentru alegerea preşedintelui.
Şi uite aşa speră să distragă atenţia noastră a tuturor de la ceea ce am spus mai sus. De la găinăriile şi potlogăriile lor. A celor de la PDL. De la Ritzi... De la Udrea... Ăsta e scopul lui.
Doar că românii nu sunt proşti şi s-au învăţat cu "jmecheriile" "marelui strateg". Dumnezeu sa-l ţină departe de noi şi de ţara asta.

Discurs Crin Antonescu


Domnule Președinte,
Domnule Prim-ministru,
Doamnelor și domnilor colegi,
Doamnelor și domnilor miniștri,

Vreau să vorbesc astăzi în această dezbatere nu doar în numele semnatarilor moțiunii, nu doar în numele inițiatorilor liberali, ci în numele tuturor acelor cetățeni români care nu sunt parlamentari, care nu sunt în această sală și care sunt victimele răspunderii pe care chipurile o asumați dle prim-ministru.

Evident nu am, nu pretind un mandat special din partea acestor oameni. Ei sunt reprezentați de sindicate, de confederații sindicale, de asociații profesionale, de alte forme specifice. Nu pretind acest mandat dar sunt sigur că acești oameni, în calitatea lor de cetățeni ai României, au dreptul de a fi reprezentați și exprimați în acest Parlament care este al lor, dle prim-ministru, nu al președintelui țării, nu al șefilor de partid, nu al baronilor de toate culorile. Și dacă într-adevăr dvs puteți printr-o procedură cu discutabilă interpretare constituțională să reduceți la tăcere opoziția, dacă puteți să introduceți asupra lor, acestor oameni care nu sunt aici, legi de o asemenea importanță, fără dezbatere, fără negociere, fără dialog, fără vreun acord, ei bine, dați-mi voie să vă spun, că vorbesc și în numele lor, și dați-mi voie să vă declar aici în Parlament, care va redeveni la sfârșitul acestui an centrul firesc și legitim al vieții politice românești, că din orice postură politică mă voi afla voi face tot ce pot pentru ca aceste legi incoerente, abuzive, inechitabile și neconstituționale să-și înceteze efectul, să fie abrogate sau să fie modificate.

Vă informez, de asemenea, dle prim-ministru, că în vreme ce ne prezentați binefacerile acestei legi, ca să nu vorbim decât de ea, un reprezentant al Fondului Monetar Internațional spunea deja că Fondul nu e de acord nici cu această lege, că nici asta nu e bună ca să vă dea tranșa și că trebuie să o modificați și pe asta.

Vorbiți, dle prim-ministru, cu voioșia unui statistician, cum am cunoscut amândoi în tinerețile noastre, despre 22 de milioane de români. 22 de milioane de români nu sunt o cifră din colecția statistică a dvs. sau a comisiilor prezidențiale. 22 de milioane de români înseamnă și cei care ne-au votat pe noi, cei din opoziție, PNL - UDMR. Între cei 22 de milioane de români se numără și confederațiile sindicale ale profesorilor, ale medicilor, ale funcționarilor publici, ale magistraților, ale polițiștilor care fac parte dintre cei 22 de milioane de români și nu sunt mulțumiți, nu sunt fericiți de această lege. Aici sunteți 73%. Aici puteți face ce vreți și evident că asta faceți. Dar România nu e în proporția asta și România care are încă un Parlament merită să vorbim, atât cât putem, în numele ei.

Nu există două Românii, domnule prim-ministru!. Există o Românie de a cărei existență sper că sunteți conștient. O României în care oameni sunt în grevă, oameni sunt în stradă, unii ca să protesteze, alții pentru că nu mai au de muncă. Există o Românie cu oameni încă în birouri care nu mai fac altceva decât să discute cine rămâne, cine pleacă, cine are salariu mai mare, de ce are salariu mai mic. Există o țară în care magistrații stau, strâmb sau drept, nu știu, dar nu mai judecă. Există o țară în care armamentul din dotarea găștilor de interlopi se aude mai tare decât armamentul forțelor de ordine. E o țară în care polițiștii nu mai au benzină și e o țară în care deși dumneavoastră respectați cu strictețe ordinele președintelui nu mai există ordine pe stradă, în instituții și în mințile oamenilor.

Dvs. credeți poate că există și o a doua Românie. România de duminică. România de televizor. România Cașcavelei lui Băsescu și a nunților gigantice ale lui Geoană. Poate credeți că România grupurilor de cetățeni care vă ies în cale veseli care vor să-l atingă pe marele bărbat e cea reală.

Dle prim-ministru,

Sunteți, împreună cu guvernul dvs., ca un mecanic de locomotivă beat. Și nu mi-o luați în nume de rău. Beat de euforie, beat de euforia reformei. Vă închipuiți că după 20 de ani România beneficiază în fine de reformele lui Boc. Că după 20 de ani reformați statul și chefuiți, dle prim-ministru, împreună cu miniștrii dvs., chefuiți în locomotivă. Faceți adevărate orgii. Vă fugăriți între dvs. O fugăriți pe dna Andronescu să o aruncați pe geam, o ține dl Geoană de picioare. Încercați să vă aruncați unii pe alții, dar vă anunț cu durere, dle prim-ministru, vagoanele s-au decuplat. Vagoanele deraiază. Oamenii trăiesc după "Scapă cine poate! Dumnezeu cu mila!"

Veniți cu cifre extraordinare de îmi vine să-mi retrag semnătura de pe moțiune. E o fericire în România asta. Dle prim-ministru, eu știu că luați cuvântul președintelui drept lege, dar nu cumva credeți că rapoartele prezidențiale au devenit lege și ați tras ceva prafuri ușoare. Vă întreb cu tot respectul. Chiar așa? Chiar așa de bine e în România, chiar așa de bine e pentru profesorii de toate vârstele, de toate gradele? Chiar așa de bine e în România pentru toate aceste categorii profesionale care vă cer măcar să stați de vorbă? Chiar ne puteți minți pe toți că ați negociat, că ați căzut de acord?

„Nu se poate, nu se poate numai din locomotivă, domnule prim-ministru! Şi mergeţi repede, dar mergeţi înapoi, cu o viteză astronomică înapoi. Opriţi-vă, domnule prim-ministru! Opriţi-vă, pentru că ţara e în vagoane şi repet, vagoanele s-au decuplat şi au deraiat, iar oamenii nu au nici o vină. O astfel de lege, aşa cum spuneam, sub multe aspecte ale ei, incoerentă, care nu generează ordine, reformă, ci haos şi dezordine, e constituţională -o vom ataca la Curtea Constituţională! -, o astfel de lege va intra în vigoare, veţi veni, probabil, cu o altă asumare, că o să vă impună FMI-ul, normal, veţi continua să o prezentaţi ca pe triumful reformei.

Domnule prim-ministru,

Reforma presupune, într-adevăr, curaj, reforma nu e întotdeauna populară şi întotdeauna în mine, oriunde m-aş afla, veţi avea un partener şi un om solidar întru reformă, dar ceea ce vă închipuiţi dvs. astăzi că faceţi nu are nimic de a face cu reforma. Nu mai vorbiţi de curajul fostului guvern, o dată pentru că se năştea un copil, dacă vă apucaţi de treabă, de când acel guvern nu mai guvernează. Sunt 9 luni de zile de când guvernul precedent e acuzat de dimineaţă până seara de toate relele din lume. De 9 luni de zile ţara asta e pradă Războiului celor Patru Roze, că avem şi noi aristocraţia noastră, nu-i aşa? Şi sunteţi înrudiţi ca dinastiile engleze care s-au bătut în războaiele celor Două Roze, şi dvs. vă închipuiţi că faceţi reformă. Nu faceţi reformă. Dvs. nu aţi făcut decât să aveţi un program de guvern pe care ar trebuie să-l prezentaţi românilor limpede: NU PUTEM NOI PLĂTI PE CÂT PUTEM NOI ÎMPRUMUTA. Acesta e programul dvs. de guvernare. Dvs. veniţi să vorbiţi de datorii? Dvs. ştiţi - nu ştiţi, că nu o să le plătiţi dvs.! - cât are România de plătit şi de ce?

FMI, ştim bine din alte vremuri, înseamnă, în cel mai bun caz, blocarea pensiilor, salariilor, şomaj. Guvernul pe care îl criticaţi a avut curajul să demonstreze că se poate şi fără FMI, pentru prima oară după 1990, şi că se poate dezvoltare cu adevărat şi fără FMI. Problema e că FMI a anunţat deja că după ieşirea din criză îşi va înăspri condiţiile. Cu alte cuvinte, spuneţi-le dvs. românilor că după ieşirea din criză îi aşteaptă cu adevărat criza.

Domnule prim-ministru,

Suntem oameni cam de aceeaşi vârstă şi am apucat cu toţii povestea „generaţiilor de sacrificiu", povestea lui „vom face", „vom stabili", „la cincinalul următor", vom trăi bine.

Domnule prim-ministru,

Românii au dreptul de a trăi cât se poate de bine acum, nu când vor rapoartele Administraţiei Prezidenţiale, când le prognozaţi dvs. sau FMI! Românii trebuie să ştie că după ce se va încheia şi la noi criza, îi va aştepta o altă criză şi o nouă generaţie de sacrificiu.

Stimaţi colegi,

Regret foarte sincer că povestea politică, mică şi tristă, a domnului prim-ministru Emil Boc e foarte sugestivă pentru povestea mare şi tristă a României. România, contrar tuturor aparenţelor, are un prim-ministru, uitaţi-l aici! Domnul Emil Boc! Şi, cu tot respectul, îmi aduc aminte domnule prim-m, când eraţi deputat de opoziţie, că amândoi şi alţi colegi vorbeam, tot aici, despre partidul - stat, despre asumarea pachetului anticorupţie al guvernului Năstase, în 2003, despre toate lucrurile pe care nu le consideram în ordine, pentru că respectam Parlamentul.

Mica şi trista dvs. problemă, domnule prim-ministru, este că aţi ajuns dintr-un deputat cu conving democrate, un fel de ajutor al preşedintelui - stat, care ne explicaţi azi de ce nu mai e bună dezbaterea parlamentară, de ce vă grăbiţi, de ce numai dvs. şi obscurii dvs. funcţionari ştiţi adevărul despre Rom. E multă tristeţe în povestea asta, pentru că nu e doar povestea unui om de la Cluj care a făcut carieră la Bucureşti. E povestea multor oameni care au primit încrederea oamenilor şi care azi îşi bat joc de ea.

Stimaţi colegi,

Noi vom vota aici, încă o dată, dacă aici e Marea Adunare Naţională sau Parlamentul României. La sfârşitul acestui an va trebui să ne regăsim, ca oameni politici, aici. Aici e centrul politic al României.

Nu ştiu cine va fi preşedintele României. Ştiu cine nu va mai fi preşedintele României. Şi, indiferent cine va fi preşedintele României, tot noi, toate partidele, va trebui să aducem normalitatea în instituţii, în ţară. Să votăm astăzi în aşa fel încât la iarnă, când ne vom reîntâlni, respectând acest for ca pe forul suprem al vieţii politice româneşti, să nu ne fie ruşine unii de alţii!

Mulţumesc foarte mult!

Viteza Ucide

http://www.youtube.com/watch?v=towNUQviBJA&feature=related, vizitati link, nemaipomenit.

Iuga: Noul slogan al lui Basescu, “sa prizati bine”"

Liderul Tineretului National Liberal (TNL) Cluj, Gavrila Iuga, a afirmat ca presedintele Traian Basescu vrea sa atraga tinerii la vot prin dezincriminarea consumului de droguri si a sexului comercial. "Astfel, probabil pornind de la realitatea ca, din fericire, Romania se afla sub media europeana privind consumul de droguri, comisia recomanda dezincriminarea consumului de droguri, considerand ca asa vor fi scosi la suprafata consumatorii. Asta cu toate ca, in comparatie cu anul 1999, numarul consumatorilor de droguri a crescut cu 70%. Din pacate, raportul comisiei nu vine cu solutii pentru combaterea consumului de droguri, propune doar... amplasarea de automate cu seturi sterile de injectare in zonele cu multi dependenti", sustine Iuga intr-un comunicat remis redactiei.

Liderul TNL Cluj s-a declarat "stupefiat" de recomandarile comisiei prezidentiale si a spus ca s-ar fi asteptat ca acest organism sa vina cu o propunere de strategie nationala de informare asupra pericolului pe care drogurile il reprezinta si cu proiecte privind amenajarea unor centre de dezintoxicare sau recuperare a dependentilor de droguri. "Cat priveste legalizarea sexului comercial, altfel spus a prostitutiei, TNL Cluj apreciaza ca se impune o ampla dezbatere publica pe aceasta tema, mereu adusa in discutie cu ocazia alegerilor, dar niciodata dezbatuta in mod serios", mai sustine Iuga. Acesta a apreciat cele doua teme lansate in mass-media de catre administratia prezidentiala drept o forma disperata de a distrage atentia de la problemele reale cu care se confrunta societatea.


sursa: citynews.ro

Nicoara, dupa respingerea motiunii: "Nu renuntam"

Senatorul PNL de Cluj Marius Nicoara a declarat pentru citynews.ro ca era de asteptat ca motiunea de cenzura sa cada, dar ca PNL nu renunta la blocarea acesteia. "Asa cum a precizat si Crin Antonescu in cuvantul sau, vom ataca legea la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), atat pe probleme de procedura, cat si probleme de continut. Este o lege incorecta, criticata de partenerii sociali, sindicatele din administratia publica cer modificarea ei si ameninta cu greva generala, FMI chiar a solicitat sa fie mai <>, asa ca ne vom folosi de dreptul de a sesiza CCR asupra neconstituionalitatii legii", a precizat Nicoara.
De altfel, PNL a sesizat deja CCR asupra neconstitonalitatii legii educatiei si, impreuna cu UDMR, asupra celei privind reorganizarea agentiilor guvernamentale.


sursa: citynews.ro

Traian Băsescu agonizează din punct de vedere politic!

Transcrierea emisiunii "Vorbe grele", cu participarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de la postul de televiziune Antena 2, din 22 septembrie 2009

MODERATOR: VICTOR CIUTACU
INVITAT: CRIN ANTONESCU

TALK-SHOW

Victor Ciutacu: Bună seara, doamnelor şi domnilor, bine aţi revenit la Vorbe Grele. O ediţie specială a emisiunii Vorbe Grele, o ediţie care în sfârşit ţine o oră ca şi cea de-acum o săptămână. Şi va trebui să vă obişnuiţi că în fiecare marţi începem la fără un sfert. Şi dacă tot e o ediţie specială, am şi un invitat special. Liderul rezistenţei anti-Băsescu. Am greşit?


Crin Antonescu: Nu aţi greşit.


Victor Ciutacu: Bună seara.


Crin Antonescu: Mulţumesc pentru această titulatură. Bună seara.
Victor Ciutacu: Bine aţi revenit la Vorbe Grele. Pentru că trăim în actualitate, v-aş propune ca o primă parte a emisiunii să fie dedicată exclusiv sau nu neapărat exclusiv ultimului eveniment public generat astăzi de o nouă comisie prezidenţială, a nu ştiu câta, un eveniment prin care ni se propune legalizarea prostituţiei şi a drogurilor uşoare. Hai să luăm un scurt tonomat pe această temă şi chiar vrem să avem o dezbatere pe tema asta.

Elena Băsescu: Dacă în unele ţări ca Olanda şi ca America aceste droguri sunt permise, marijuana, pentru că am înţeles că nu dau dependenţă, probabil că voi fi de acord cu această iniţiativă.
Dezincriminarea consumului pentru că un tânăr care a fost şi sunt tineri care la 11 ani ajung să consume droguri într-o comunitate dintr-aceasta marginală din Bucureşti. De ce să-l băgăm în închisoare şi să nu încercăm să-l tratăm şi să-l reeducăm? Consumului şi nu traficului... se spune clar acolo. Legalizarea prostituţiei... legalizarea prostituţiei şi nu a intermedierilor serviciilor sexuale în condiţiile în care se studiază situaţia României şi se constată că nu sunt efecte sociale negative, perverse. Aceasta pentru a evita răspândirea maladiilor gen SIDA.
Traian Băsescu: Raportul este integral asumat cu poza pe care o face sistemului social din România şi cu recomandările pe care le face. Este integral asumat de preşedintele României.

Victor Ciutacu: Din nou în direct. Aştept părerile dumneavoastră. Domnul Crin Antonescu, povestea a început într-o seară, fix în acelaşi studio şi pe locul pe care staţi dumneavoastră stătea domnişoara Băsescu, care a slobozit la vremea respectivă ceea ce părea un porumbel. Retractat a doua zi, comentat vreo săptămână. Mie mi se pare că a fost o nadă, o soluţie de încercare ceea ce vorbea domnişoara candidat la europarlamentare. Pentru că azi văd că se... habar n-am dacă-i bine sau rău, n-am o poziţie în clipa asta, dar vreau să vă întreb pe dumneavoastră. Că dumneavoastră candidaţi la aceeaşi funcţie la care candidează şi tatăl domnişoarei. Care-i poziţia dumneavoastră faţă de toată povestea asta?

Crin Antonescu: Din capul locului aşa cum am spus-o şi atunci când domnişoara Băsescu, în calitate de candidat la europarlamentare, a lansat această idee, eu mă opun categoric unui asemenea demers legislativ. Nu pentru că aş avea vreo crispare să discut aceste subiecte...

Victor Ciutacu: Până la urmă sunt nişte subiecte. Prostituţia şi consumul de droguri uşoare există.

Crin Antonescu: Sunt subiecte serioase, în sensul că există aceste fenomene. Dar pentru că - şi acum discutăm mai serios, şi anume poziţia prezidenţială...

Victor Ciutacu: Absolut. Asumată după cum a spus tatăl domnişoarei.

Crin Antonescu: Da. Există cel puţin două motive pentru care eu cred că-i inacceptabil un asemenea demers. Unu. Faptul că în anumite ţări, foarte puţine, una singură în Europa de altfel, Olanda, a fost permis prin lege consumul de droguri uşoare este invocat ca un soi de precedent nu stă în picioare, pentru că... nu sunt acum exact pregătit pe texte legislative, dar putem vedea...

Victor Ciutacu: Nu, în UE nu. Ne-am documentat noi azi.

Crin Antonescu: Chiar şi în Olanda sensul în care se merge este acela al restricţionării consumului şi traficului de droguri, fie ele şi uşoare. De asemenea, în problema prostituţiei, care a mai făcut cumva subiect de dezbatere în România, de asemenea în această privinţă lejeritatea cu care altădată în state europene era tratat fenomenul, nu mai este de actualitate. De ce se întâmplă asta? Nu din cauză că societatea europeană sau legislatorii, sau politicienii europeni ar fi devenit neapărat mai puritani, ci pentru că există o anumită evoluţie a societăţii care tinde să limiteze astfel de fenomene. Să le îngrădească inclusiv din punct de vedere legislativ. Sigur că în ţările europene această înăsprire a legislaţiei în raport cu aceste fenomene este însoţită cu un efort pe care-l fac, pe de-o parte, autorităţile publice, pe de altă parte, ONG-uri cu adevărat active şi cu activitate consistentă, în sensul activităţii de prevenţie, de educaţie etc. Nu mai acceptă însă cu uşurinţă societăţile europene să spună, bine, dom'ne, e-n regulă, unii consumă droguri şi unele sunt prostituate. Hai să-i lăsăm în pace şi să vedem cum ne descurcăm cu fenomenul.

Victor Ciutacu: V-aţi gândit că poate e o soluţie de ieşire din criza economică? Mai vin nişte bănuţi la buget. Am înţeles că n-avem bani de salarii şi pensii.

Crin Antonescu: Sunt câteva elemente de conjunctură. Dacă atunci când Elena Băsescu a lansat o asemenea propunere lucrurile mergeau până la un punct, pentru că în fond oriunde într-o campanie electorală, mai ales un candidat independent, există propuneri excentrice. Şi e libertatea fiecăruia s-o facă...

Victor Ciutacu: Domnişoara Elena Băsescu nu a lansat-o de capul ei, a lansat-o la o întrebare de-a mea. Nu a venit cu o temă de la ea.

Crin Antonescu: Ţin bine minte momentul, pentru că atunci eram în campanie, eu am adoptat o poziţie foarte hotărâtă faţă de asta, mi s-a şi tras o mare critică prelungită câteva săptămâni din partea multor deontologi, numai că, repet, atunci era poziţia unui candidat oarecare, iar acum e vorba de un raport prezidenţial asumat integral de preşedinte. În contextul crizei, în contextul în care marile probleme din acest unghi ale României sunt acelea că, de pildă, 1 din 4 copii trăieşte în sărăcie, sărăcie calificată statistic, în aceea că...

Victor Ciutacu: Şi sărăcia calificată statistic e la un nivel modest în România. Nu-i vreun venit...

Crin Antonescu: Da, undeva la limita supravieţuirii. Sărăcia românească nu-i sărăcia americană sau germană. Nemaivorbind de faptul că marja de speranţă, de încredere în viitor a tinerilor este una foarte scăzută. În aceste momente ce se întâmplă? Păi avem un preşedinte care ne spune că cei care pleacă din ţară, tinerii care pleacă din ţară sunt de vină ei, că probabil nu cunosc foarte bine istoria României şi n-au destulă educaţie patriotică şi nu asumă faptul că dacă tinerii pleacă din România de vină este România, nu sunt tinerii respectivi, că nimeni nu pleacă de nebun. Doi. Consideră că asta ne lipseşte, să legiferăm drogurile uşoare şi sexul comercial, cum văd că se numeşte mai nou...

Victor Ciutacu: Da, văd că nu se mai cheamă prostituţie.

Crin Antonescu: Da. Şi eu aş vrea în această privinţă să mai adaug ceva. Cel mai rău lucru este că, după părerea mea, preşedintele şi cu tot acest nou comitet, că văd că-i moda comisiilor prezidenţiale, pe final de mandat se rezolvă toate marile probleme ale societăţii româneşti prin comisii...

Victor Ciutacu: Dar nu vi se pare că-i un soi de guvern paralel?

Crin Antonescu: E guvern paralel, e Parlament paralel. Nici măcar nu se legiferează, se dau aşa, nişte proclamaţii şi studii prin comisii. Dar eu nu cred că asta-i opinia sinceră a preşedintelui, nu cred că asta-i opinia sinceră a comisiei respective. Cred că-i un demers electoral, cred că cineva i-a spus preşedintelui, cum i-a spus şi domnişoarei Băsescu, că poate să atragă...

Victor Ciutacu: Nehotărâţii.

Crin Antonescu: ...o categorie de tineri care nu votează, prin această chestiune spectaculoasă, cool etc.

Victor Ciutacu: Inginereşte vorbind, este mai mare numărul celor care ar putea fi atraşi de această iniţiativă prezidenţială şi să se ducă la vot decât numărul babelor bisericoase, al conservatorilor în adevăratul sens al cuvântului, nu mă refer la partid, mă refer la cei cu valorile, cu tradiţiile familiei etc., astfel încât să renteze electoral pentru domnul Traian Băsescu? Adică strânge 500.000 de narcomani şi pierde 300.000 de religioşi?

Crin Antonescu: Nu ştiu. Aici nu-i vorba de narcomani.

Victor Ciutacu: Am generalizat eu pe nedrept...

Crin Antonescu: E o atracţie la unii tineri pentru teme până acum tabu sau teme care la nivel legislativ nu s-au discutat forte mult şi care pot fi atraşi de spectaculozitatea acestui gest. O confuzie între noţiunea de adevărată libertate şi acest tip de întreprinderi. Şi eu nu ştiu care-i bilanţul electoral al preşedintelui.

Victor Ciutacu: BOR, cea la care se revendică a fi credincios domnul Traian Băsescu şi cu care se afişează în toate ieşirile domniei sale, a dat azi un comunicat extraordinar de dur în care a spus că se opune acestei iniţiative indiferent din partea cui va veni. Fie că-i din partea lui Traian Băsescu sau oricărui alt contracandidat.

Crin Antonescu: E bine dacă BOR a adoptat această poziţie. Era de datoria ei ca instituţie spirituală şi ca instituţie cu un rol social şi cu un rol de model extraordinar de important, şi mă bucur că reacţia Bisericii a fost foarte promptă. În rest suntem într-o perioadă în care preşedintele constituind comisii după comisii, repet, care pretind a rezolva probleme şi nici măcar nu le inventariază...

Victor Ciutacu: N-are instrument juridic, domnul Antonescu.

Crin Antonescu: Sigur că n-are. Preşedintele însă a intrat într-o logică pur electoralistă în care, aşa cum aţi văzut şi în celebrul raport de două ceasuri, ne-a vorbit despre problema educaţiei ca despre o problemă rezolvată de comisia prezidenţială...

Victor Ciutacu: Apropo de problema educaţiei. Azi, domnul Traian Băsescu, un tip care preţuieşte foarte mult educaţia, ne-a anunţat public că românii îşi scot amigdalitele şi apendicita. Asta nu se învăţa până în clasa a VIII-a?

Crin Antonescu: Nu ştiu când se învăţa. Mie mi s-a întâmplat că pe la 6 ani...

Victor Ciutacu: Eu am amigdale şi apendice. Nu ştiu, poate dânsul are amigdalită şi apendicită.

Crin Antonescu: Dumneavoastră aveţi amigdale şi apendice, eu nu mai nici amigdale, nici apendice. Numai că din cauza unei amigdalite mi-au fost scoase amigdalele când aveam vreo 6 ani. Şi am spus şi eu aşa...

Victor Ciutacu: Dar nu din cauza amigdalelor v-a fost scoasă amigdalita, nu?

Crin Antonescu: Nu, invers. Eu ţin minte de-atunci distincţia asta pentru că am spus că...

Victor Ciutacu: Vorbim despre părintele educaţiei, care ne învaţă de la televizor.

Crin Antonescu: Referirea a fost făcută într-un context în care preşedintele a arătat din nou că nu-i mare lucru de capul medicilor.

Victor Ciutacu: Am înţeles că şi profesorii ar trebui să termine cu meditaţiile, că ne cam enervează.

Crin Antonescu: Nu ştiu ce se mai poate spune... Eu vreau să tratăm cu calm lucrurile. Numai că avem, cum spuneam, o serie de comisii în care preşedintele încearcă să inventarieze, să expedieze probleme pe picior şi să le prezinte ca pe un fel de dosare încheiate. Dosare rezolvate. Nu mai spun...

Victor Ciutacu: Lipseşte finalizarea, ca să fiu uşor vulgar. Bun, iniţiativa e bună, dar n-ar fi cazul să se ducă la un bun sfârşit?

Crin Antonescu: Normal era - într-o iniţiativă onestă la începutul mandatului sau în cursul mandatului, cât mai devreme - preşedintele dacă simţea nevoia conturării acestor dosare reale privitoare la starea socială, la starea sănătăţii, la starea educaţiei, la alte lucruri să constituie aceste comisii. Comisiile respective ar fi trebuit să reunească specialişti cu adevărat, dincolo de coloratură politică sau de comandă politică, şi pe baza acestor constatări preşedintele să aducă la masă instituţiile care, într-adevăr, să pună în operă anumite măsuri, remedii, anumite reţete pentru bolile diagnosticate sistemului de către aceste comisii şi să le actualizeze. Faptul că se petrec pe ultimii metri, faptul că, de pildă, comisii celebre cum a fost comisia pentru evaluarea comunismului, că a fost chiar ceva caraghios cu comisia aia, a fost urmată de un gest spectaculos, dar care n-a avut nici un fel de consecinţă în plan practic, iar acum, repet, avem o suită de comisii, asta ultima cel puţin a întrecut orice aşteptare, în care cel mai spectaculos remediu pentru toate bolile societăţii româneşti stă în legalizarea drogurilor uşoare şi a prostituţiei.

Victor Ciutacu: Cu două zile înainte a mai rezolvat o comisie, aia cu patrimoniul, care am înţeles că a elaborat un raport pe care domnul Paleologu, în inconfundabilul stil, l-a caracterizat ca fiind o Evanghelie.

Crin Antonescu: Nu vreau să comentez ce a spus domnul Paleologu.

Victor Ciutacu: Le-a dat indicaţii şi arhitecţilor. La asta mă refeream.

Crin Antonescu: Eu când am spus că m-am plictisit şi-mi aminteşte prea mult, şocant, de Ceauşescu, discursul domnului Traian Băsescu din Parlament şi de-asta am plecat, n-am vrut să spun nici un lucru spectaculos, n-am vrut nici să-l jignesc, dar asta era. Şi dacă începem să adunăm, aduceţi-vă aminte replica recentă pe care preşedintele o dă unei doamne, care-l întreabă ce faceţi cu pensiile...

Victor Ciutacu: V-am mărit pensiile cu 2% de la 1 octombrie.

Crin Antonescu: V-am mai dat. E foarte important. Nu spune v-am mărit, v-am mai dat 2% de la 1 octombrie.

Victor Ciutacu: Nu rămăsese în istorie aia cu „mai dă-le o sută, Nicule"?

Crin Antonescu: Exact. Indicaţiile date celor care lucrează în domeniul patrimoniului cultural, indicaţii date arhitecţilor, consideraţiile mai vechi şi mai noi despre şcoală, despre sănătate. Toate lucrurile astea încep să ne...

Victor Ciutacu: Şi iresponsabililor ticăloşi care vorbesc în fiecare seară la TV.

Crin Antonescu: Discursul despre lipsa de patriotism a celor care critică pe domnia sa sau cei care conduc azi România. Asta e ceea ce cunoaştem bine din anii '80. Critica celor care emigrează, pe motiv că nu sunt suficient de patrioţi, că nu cunosc istoria României şi de vină sunt cei care pleacă, şi nu condiţiile în care ei trăiesc în România. Toate lucrurile astea mie îmi aduc aminte de ceva şi îmi dau sentimentul foarte clar şi fără nici un fel de febră că domnul Traian Băsescu agonizează din punct de vedere politic pentru că nu suntem în 1989, oricâte lucruri ar semăna în mintea domniei sale sau în comportamentul domniei sale.

Victor Ciutacu: Despre cum şi dacă i se va scurta agonia politică a domnului Traian Băsescu vorbim după o scurtă pauză de publicitate. Din nou în direct la Vorbe Grele. Aştept întrebările dumneavoastră pentru liderul rezistenţei anti-Băsescu. Aşa-mi place mie să-i spun domnului Crin Antonescu. Deocamdată e liderul opoziţiei, îmi place să cred că e şi liderul rezistenţei anti-Băsescu şi continui s-o spun că domnul Crin Antonescu se bucură de toată prietenia pe care sunt eu în stare să i-o acord, lucru care ştiu că-i deranjează pe foarte mulţi şi pe care n-am de gând să-l neg niciodată. Domnul Crin Antonescu, am o surpriză pentru dumneavoastră, un filmuleţ. Hai să vedem dacă ne mai aducem aminte de un anume moment politic al dumneavoastră.

Crin Antonescu: Începeţi să scoateţi filmuleţe, vine campania!

Călin Popescu Tăriceanu: Vă cer încrederea şi votul pentru a mă lupta cu Traian Băsescu. Aşa cum am făcut în ultimii 4 ani opunându-mă tendinţelor lui dictatoriale.

Crin Antonescu: Nu-i vorba doar de o schimbare de lider. E vorba de ceva mai mult şi de ceva mai greu de făcut, e vorba de o schimbare de atitudine, e vorba de o schimbare de comunicare cu societatea, e vorba de o schimbare în modul de a face politică în România.

Călin Popescu Tăriceanu: Aşa cum am câştigat între 2004 şi 2008 bătălia cu Traian Băsescu, aşa voi câştiga şi bătălia electorală de la finele acestui an. Dacă vrem să câştigăm bătălia cu Traian Băsescu trebuie să-i opunem un candidat aflat la polul opus. Un alt model prezidenţial.

Crin Antonescu: Un morman de deziluzie a românilor pe care stă cocoţat din ce în ce mai bătrân, din ce în ce mai obosit şi din ce în ce mai mincinos Traian Băsescu. 4 ani a denunţat ceea ce domnia sa a numit, pe bună dreptate atunci, sistemul ticăloşit. Azi îl conduce, îl patronează, e la intrarea în bordelul politicii româneşti ca o codoaşă bătrână.

Călin Popescu Tăriceanu: PNL nu este şi nu trebuie să intre pe uşa din dos la o guvernare în care nu am avea nici un cuvânt de spus.

Crin Antonescu: Să votăm şi să plecăm împreună la treabă. Avem treabă. Avem de renăscut, de purtat şi de împlinit iluziile românilor.

Călin Popescu Tăriceanu: Să transformăm România în a şaptea putere economică a Europei.

Crin Antonescu: Sunt în seara asta doi oameni, unul e simplu delegat, altul a reuşit să fie invitat şi mulţi dintre noi se fac că nu-i cunosc. Unul a fost cea mai puternică, cea mai clară şi cea mai hotărâtă voce a liberalismului la începutul anilor '90. Îl salut şi-i mulţumesc pentru asta, fără nici un fel de sfială, pe Dinu Patriciu.

Victor Ciutacu: Vreau să vă întreb, domnule Crin Antonescu, dincolo de faptul că remarc încă o dată ceva ce mie mi-a plăcut mult din discursul dumneavoastră şi pentru care aţi fost criticat după părerea mea pe nedrept. Bătrân, obosit şi mincinos. Aşa este, domnule Crin Antonescu. Şi mă bucur că cineva a avut curaj s-o spună într-un cadru public. Vreau să vă întreb, cum plecăm împreună la treabă? Că acum vreau să fie momentul în care trecem de la poveştile zilei la ce va fi. Vorbim despre o schimbare de lider, despre o schimbare de atitudine, de comunicare cu societatea. Şi hai să comunicăm direct cu societatea în seara asta. Şi-o s-o iau dacă se poate şi sunteţi de acord, cu un tir lung de întrebări la care v-aş ruga să răspundeţi cât se poate de scurt ca să ne încadrăm. Ieri a fost ziua dumneavoastră de naştere, aţi împlinit 50 de ani. La mulţi ani!

Crin Antonescu: Mulţumesc.

Victor Ciutacu: Şi deşi e o campanie electorală, nu aţi sărbătorit-o cu un zaiafet de partid, nu şi de stat, că ăla de stat urmează din decembrie dacă veţi câştiga alegerile. De ce n-aţi făcut-o?

Crin Antonescu: Pur şi simplu pentru că am petrecut prima parte a zilei în întâlniri, am lucrat, am avut şi şedinţe şi de campanie, şi de pregătire pentru moţiunea de cenzură. Seara zilei de ieri am dedicat-o în întregime fiicei mele, care e încă mică şi care înţelege mai greu faptul că nici măcar de ziua tatălui ei n-ar putea să beneficieze de compania sa. Am băut un pahar azi cu colegii de la partid, însă ieri, pentru că ea ştia că-i ziua mea am pus altceva în paranteză şi cred că n-am greşit.

Victor Ciutacu: Ce va face fata dumneavoastră dacă veţi ajunge preşedinte? Spuneţi că o tot amăgiţi şi o tot amânaţi că mai durează un pic. Dacă mai durează 5 ani?

Crin Antonescu: Este şi pentru mine o mare problemă asta, fiind cel puţin deocamdată un părinte singur pentru un copil încă mic. La 8 ani jumătate. Mă gândesc însă la faptul că mulţi oameni, fără să facă politică, fără să fie preşedinţi, sunt foarte ocupaţi, că astăzi aproape oriunde ai lucra, că planul ocupaţiilor care-ţi consumă timp în capitalismul ăsta al nostru e mare. Oriunde trebuie să faci un exerciţiu de adaptare. Ce-i mai dificil într-o asemenea situaţie şi vă rog să credeţi că mă preocupă, deşi sunt alte lucruri şi mai grele, este cum faci ca un copil al cuiva care este foarte sus, atât de sus încât ştie toată ţara cine este, să nu-şi piardă cumpătul, să nu-şi piardă echilibrul, bunul-simţ şi modestia. Să creadă cumva că are şi el vreun merit prin faptul că e o mică vedetă...

Victor Ciutacu: Un avantaj aveţi. Nu a avut timp să aibă vânzări anterioare.

Crin Antonescu: E adevărat şi asta. Dar nu-i o temă uşoară asta. E una din cele mai grele ale mandatului meu. Dacă-mi permiteţi să glumesc un pic. Pentru că totuşi cine nu-i în stare să-şi crească aşa cum se cuvine copilul, chiar nu o să fie în stare să conducă sau să prezideze o ţară.

Victor Ciutacu: Aţi fost criticat chiar de prietenul meu, Mircea Badea, şi nu-i singurul, pentru atitudinea moale faţă de Traian Băsescu. Şi vreau să vă întreb, n-am problemă cu asta, deşi ştiţi că eu sunt mai carnivor aşa, îmi place sânge mult, e loc de un preşedinte altfel? Dumneavoastră spuneţi...

Crin Antonescu: În România?

Victor Ciutacu: Da. Nu candidaţi la preşedinţia Belgiei. Ăia momentan sunt ocupaţi cu un rege.

Crin Antonescu: Am fost surprins de întrebare pentru că eu cred că-i mult loc. Eu cred că trei sferturi din populaţia ţării, din oamenii acestei ţări aşteaptă un preşedinte altfel şi sigur, nu doar un preşedinte altfel. Aşteaptă să trăiască civilizat, aşteaptă să aibă o şansă, aşteaptă să fie respectaţi mai ales de instituţiile statului, cele care sunt în slujba lor în frunte cu preşedintele, aşteaptă să nu li se mai dea lecţii, să li se facă promisiuni, aşteaptă ceva de la ziua de azi şi aşteaptă să înţeleagă de ce au un preşedinte, de ce au miniştrii...

Victor Ciutacu: Se pot câştiga altfel alegerile în România decât cu găleţi cu zahăr şi ulei, decât cu sărbători populare, decât cu...?

Crin Antonescu: Nu ştiu dacă se pot câştiga altfel. Sper din suflet şi mizez totul pe convingerea că se pot câştiga şi altfel. Dacă se vor putea câştiga sau nu fără găleţi, fără bucurii simulate, fără băi de mulţime în care de fapt nu comunici nimic cu nimeni, dacă se poate vom vedea. Şi într-un fel sunt liniştit şi pentru ipoteza în care n-aş câştiga pentru că această încercare trebuia făcută de cineva. Vom vedea la un moment dat, dincolo de adevărul sau capacitatea de a spune adevărul a candidaţilor, vom vedea şi capacitatea de a spune adevărul a alegătorilor. Pentru că în fond e o probă şi pentru alegători.

Victor Ciutacu: Alegătorii mulţi, puţini câţi vin la vot, se pronunţă, sociologic vorbind, în sondajele de opinie pe care toţi candidaţii le au la îndemână. Ultimul sondaj de opinie realizat de CCSB, institutul mogulului...

Crin Antonescu: Mogulului Voiculescu. Că sunt mai mulţi.

Victor Ciutacu: De la INSOMAR n-am. Sorine, dacă ai vreun sondaj trimite-mi-l şi mie. Zice aşa: Traian Băsescu 34%, Crin Antonescu 19%, Mircea Geoană 18%, Sorin Oprescu 12%, fără să-şi anunţe ferm candidatura, am înţeles că încă nu a găsit poporul acasă să-l convingă, dar săptămâna asta rezolvă cazul. Şi pe acest fond şi acest grafic vreau să vă spun că prieteni de-ai mei şi unii chiar militanţi în a vă susţine, au rămas şocaţi de o declaraţie a dumneavoastră, cred că la Melania Medeleanu la RTV, că vă e teamă de Traian Băsescu.

Crin Antonescu: Nu.

Victor Ciutacu: E adormirea vigilenţei lui Traian Băsescu sau e o greşeală de campanie a dumneavoastră?

Crin Antonescu: N-am spus aşa ceva.

Victor Ciutacu: Aşa aţi fost titrat.

Crin Antonescu: Asta-i altceva. Nu pun eu titlurile. Melania Medeleanu a început întrebarea aşa. „Vă e teamă sau mai bine zis nu... nu e bine spus vă e teamă, consideraţi că vreun candidat e mai puternic dintre aceştia?" Şi dacă domnia sa a schimbat întrebarea, evident că eu n-am răspuns la întrebarea dacă îmi e teamă sau nu de cineva şi de cine îmi e teamă.

Victor Ciutacu: Deci dumneavoastră l-aţi definit pe Traian Băsescu doar ca şi cel mai periculos contracandidat.

Crin Antonescu: L-am definit pe Traian Băsescu drept un candidat încă puternic din punct de vedere aritmetic, din punct de vedere al aritmeticii electorale şi mai ales am spus că el este principala ţintă de confruntare, pentru că eu sunt în concurenţă şi cu Mircea Geoană şi eventual cu Sorin Oprescu sau cu cine intră, cu Kelemen Hunor, dar suntem în fond într-o competiţie în care dorim să obţinem acest vot al românilor care-i majoritar pentru un alt preşedinte, pentru un alt model de preşedinte. Dacă-mi era teamă în vreun fel de Traian Băsescu nu începeam încă din 2005 când, repet, era multă pace şi armonie între liberali şi...

Victor Ciutacu: Când eram numai noi doi. Dintre grăitori.

Crin Antonescu: Mă bucur că reţineţi. Deci nu începeam de-atunci să spun aceste lucruri. Nu îi ceream de fiecare dată lui Traian Băsescu să spună cine a furat, cine e corupt, să vină... nu-i ceream aşa cum am făcut-o ultima oară, păstrând măsura, dânsul e preşedinte, eu încă nu, să vină să discutăm dacă vrea bilanţul României pe ultimii 5 ani, şi în orice caz nu candidam. Nemaivorbind despre faptul că dacă eu aş fi avut cea mai mică ezitare sau teamă în această privinţă, domnul Traian Băsescu pare să fi devenit în ultima perioadă mult mai curtenitor decât altădată faţă de forţe politice pe care le-a taxat cu multă severitate de mulţi ani încoace.

Victor Ciutacu: O să preiau din... şi o să revenim şi la curtenirea asta şi la propunerile mai mult sau mai puţin insidioase de a intra la guvernare alături de domnia sa, dar vreau să preiau, că spuneaţi că nu vă e frică de Traian Băsescu, vreau să preiau din prietenul nostru comun Sorin Oprescu, o expresie. Cea a scheleţilor din dulap. Aveţi vreun schelet în dulap de care să vă fie frică în relaţia cu Traian Băsescu?

Crin Antonescu: După cum ştiţi, la scurtă vreme...

Victor Ciutacu: Zilele astea am aflat că poţi să fii arestat la o simplă cerere la TV sau că se încearcă...

Crin Antonescu: Nu m-aţi întrebat dacă pot fi arestat. Eu cred că nu pot fi arestat, până la proba contrarie am încredere în justiţie. Sigur. Dar m-aţi întrebat dacă am scheleţi în dulap? N-am nici un schelet în dulap. Şi vă spun aşa.

Victor Ciutacu: Păi ce păcatele mele de candidat sunteţi dumneavoastră, să nu poată să vă şantajeze cu nimic?

Crin Antonescu: Imediat după perioada la care făceaţi trimitere cu acest filmuleţ, de plăcută aducere aminte, chiar mi se pare că a fost demult, deşi asta era prin martie anul ăsta, congresul PNL, au început atacuri, atacuri care ţin până azi. Şi atacurile care sunt? Că am repetat doi ani la facultate, lucru adevărat, că am lipsit de la Parlament...

Victor Ciutacu: Şi eu unul. M-am declarat solidar cu dumneavoastră.

Crin Antonescu: Ştiu. Că n-am fost campionul prezenţei la Parlament, lucru adevărat, că sunt moale, că sunt tare, că prea-l atac pe Traian Băsescu, că prea îl atac pe Băsescu, că nu mă duc la horă... ăştia sunt scheleţii, ca să-l citesc pe domnul Sorin Oprescu.

Victor Ciutacu: Cam subţire.

Crin Antonescu: Eu dacă aveam ceva de ascuns nu intram în această luptă, pentru că în această luptă, am mai spus o dată, forţa mea nu-i aceea de a da cu pumnul în masă, ceea ce n-am să fac pentru că nu-mi stă în fire şi în educaţie, şi nu cred că-i rentabil, că dacă ar fi rentabil cred că aş da, forţa mea nu stă nici în susţineri oculte sau văzute, nu am un partid foarte mare în spate, e un partid puternic, care va fi din ce în ce mai eficient şi este pe zi ce trece mai eficient, dar nu-i un partid mare, forţa mea stă în ceea ce...

Victor Ciutacu: E un partid al dracu de contradictoriu. E un partid în care unul din foştii lui lideri, pe care-l salutaţi cu amabilitate, fair-play, din sala respectivă, mare, domnul Cataramă, v-a anunţat politicos la câteva luni după că vă pierdeţi vremea, că luaţi 5% la alegeri şi nenorociţi partidul.

Crin Antonescu: Eu nu retrag ce-am spus atunci despre Viorel Cataramă. I-am mulţumit atunci, îi mulţumesc şi acum pentru faptul că la mijlocul anilor '90 a pus mult din energia lui în slujba acestui partid. Ce face acum şi în slujba cui pune energia lui e o altă problemă.

Victor Ciutacu: Nu sunteţi deloc tiran. Aţi văzut la Cozmâncă. Cum a ridicat nasul, cum l-au executat din partid.

Crin Antonescu: Vreau să vă spun un lucru fără ipocrizie. Cred că s-a procedat corect în cazul... nu mă bag în treburile altora, dar de pe margine e corect ce-a făcut PSD cu Octav Cozmâncă şi cred că asta trebuia să facă şi PNL cu Viorel Cataramă.

Victor Ciutacu: Şi cine-i preşedinte la PNL?

Crin Antonescu: Nu, nu. Preşedintele PNL - eu în nici un caz - nu dă telefon organizaţiei cutare să spună daţi-l afară. Pur şi simplu...

Victor Ciutacu: Da, dar aveţi un for de conducere al partidului care se poate reuni...

Crin Antonescu: Viorel Cataramă e un simplu membru. Sigur, el e un nume, nu discutăm asta. Dar din punct de vedere formal e un simplu membru la sectorul 2. Dacă cei de la Organizaţia sectorului 2 n-au găsit cu cale că ăsta-i un motiv de excludere - şi noi nu avem cultura excluderii ce-i drept - asta-i altceva. Adică faptele au trecut. Îmi permit să vă spun sincer, că din punctul meu de vedere la război când cineva dezertează sau trădează se întâmplă ce se întâmplă. Sigur că noi nu umblăm cu muniţie ci cu...

Victor Ciutacu: Dumneavoastră sunteţi oglinda politică a trustului Intact. Numai noi ne înjurăm toţi între noi şi nu pleacă niciunul.

Crin Antonescu: Foarte bine. Acum hai să discutăm serios. Dumneavoastră chiar credeţi că-i important...

Victor Ciutacu: Nu ştiu, habar n-am. Dumneavoastră aţi spus că pesediştii au luat o măsură chibzuită şi decentă şi statutară în cazul domnului Cozmâncă.

Crin Antonescu: După părerea mea, în timpul campaniilor electorale, mai ales cu o asemenea miză, există un regim căruia trebuie să te supui şi cu asta am încheiat. Dar e chiar un lucru neimportant pentru că nu în afirmaţiile publice ale domnului Cataramă, care vom vedea în ce măsură se vor adeveri sau nu, eu cred fireşte că nu, deocamdată realitatea arată că varianta domnului Cataramă e fantasmagorică, dar nu în asta stă rezultatul acestui război, acestei bătălii.

Victor Ciutacu: Dacă tot veni vorba de domnul Cozmâncă, înainte de domnul Cataramă sau în paralel cu domnul Cataramă, o să ajung şi la amabilitatea dumneavoastră făţişă în relaţia cu Sorin Oprescu şi la lipsa dacă vreţi a oricărei referiri fie şi ironice unul la adresa celuilalt. E o înţelegere subterană de susţinere reciprocă în turul II? Există varianta tandemului Sorin Oprescu preşedinte, Crin Antonescu prim-ministru sau invers?

Crin Antonescu: Nu. N-am nicio legătură cu candidatura sau non-candidatura lui Sorin Oprescu, n-am nicio înţelegere, nu-i nici un fel de tandem. Vreau să vă spun însă un lucru. N-am fost nici ironic, nici polemic la adresa lui Sorin Oprescu, cum nu voi fi nici la adresa lui Vadim Tudor, sau a lui Gigi Becali. Nu mai vorbesc de Kelemen Hunor, care-i un coleg admirabil.

Victor Ciutacu: Apropo, putem da o ştire poporului. S-a transmis că domnul Becali îşi retragerea intenţia de a candida la Preşedinţie, iar domnul Becali ne-a informat pe amândoi înainte să intrăm în emisiunea asta pe hol că nu-şi retrage nicio intenţie şi că va candida la Preşedinţie.

Crin Antonescu: Multă sănătate tuturor! De ce nu atac? Nu pentru că n-aş avea cum, nu pentru că n-aş avea motive - cel puţin în cazul unora dintre ei care, de pildă, mă atacă - ci pentru că nu ei sunt în acest moment răul României. În acest moment nu avem de discutat, şi problema României nu este că domnul Becali poate vorbi urât sau că domnul Vadim, mă rog, are pe-ale lui. Sau ştiu şi eu, ce-am putea spune de Sorin Oprescu. Nu. Eu am o problemă cu actualul preşedinte al României care-i un pericol public, adică am luptat şi l-am ridicat preşedinte împotriva partidului-stat şi acum ajungem la preşedintele-stat. Şi avem de-a face cu un preşedinte degenerat politic, care este într-o fază de decalaj cu 20 de ani în urmă. Noi sărbătorim 20 de ani de la revoluţie prin aceste episoade de tip ceauşist. Şi-l mai atac pe domnul Mircea Geoană nu în calitate de candidat direct, dar îl atac pentru că domnul Mircea Geoană guvernează România de 9 luni cot la cot cu domnul Traian Băsescu, se cauţionează reciproc şi avem un guvern care dincolo de toate nenorocirile economice pe care nu le poate stopa, dar le agravează, dincolo de deraierea tuturor instituţiilor, arată o îngrozitoare lipsă de respect fără precedent faţă de cetăţenii români. Asta-i tot. În rest eu n-am nimic cu ceilalţi contracandidaţi.

Victor Ciutacu: Apropo de candidaţii cărora le-aţi pomenit numele.

Crin Antonescu: Posibili. Că deocamdată nu-i niciunul. Sunt doar bănuiţi de candidatură.

Victor Ciutacu: Vreau să fac şi un anunţ public, ca să nu avem vorbe la proces. Toţi contracandidaţii domnului Crin Antonescu sau toţi care simt nevoia să candideze la Preşedinţia României şi care simt nevoia s-o facă la modul cel mai serios, vor beneficia dacă-şi vor dori acest lucru, inclusiv domnul Traian Băsescu, de acelaşi regim pe care-l are în această seară domnul Crin Antonescu. Care simte nevoia să stea de vorbă cu tonomatul sub camere o va face cu o singură condiţie. Aici, nu la Cotroceni, nu la sediul din Kiseleff, nu la sediul de nu ştiu unde. Cum Crin Antonescu poate să vină la Romexpo, Sorin Oprescu, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi toată lumea pot veni la sediul de la Romexpo. Îi asigur eu că nu-i muşcă câinii pentru că se ocupă Jenica de câini. Publicitate. Din nou în direct la Vorbe Grele, împreună cu liderul rezistenţei anti-Băsescu, Crin Antonescu. Aşteptăm mesajele dumneavoastră pentru domnul Crin Antonescu şi am câteva mesaje, la unele chiar vreau să răspundă domnul Crin Antonescu. La unul am eu de răspuns. Este ferm şi demn mesajul. „Vrei să ajungi la ciolan, tâlharule?" Nu vreau să ajung la ciolan, nu m-am dus nici cu Sorin Oprescu, nu mă duc nici cu Crin Antonescu dacă va câştiga Preşedinţia României, ca să vă luaţi de-o grijă. Mă rog, dacă mă mai ţine oligarhul. Dacă nu, merg şi mănânc din gunoaie. Mă descurc. Domnul Crin Antonescu, vă daţi demisia din funcţia de preşedinte al PNL dacă pierdeţi alegerile pentru Preşedinţia României?

Crin Antonescu: Nu, dom'ne, nu-mi dau demisia dintr-o funcţie în care am fost ales pe cinstite şi cu mari speranţe de un congres. Am să-mi dau demisia ca efect al Constituţiei plecând la Cotroceni şi fiind preşedintele tuturor românilor. Nu s-a pus problema, n-am făcut un angajament în sensul ăsta şi nu-mi bat joc de un lucru care este pentru mine extrem de serios.

Victor Ciutacu: Cu cine veţi face alianţă după alegeri, în eventualitatea în care ieşiţi preşedinte al României?

Crin Antonescu: Eu în calitate de preşedinte nu mai fac alianţă cu nimeni.

Victor Ciutacu: Partidul dumneavoastră?

Crin Antonescu: În România există pentru viitorul preşedinte al României, pentru cei care decid destinele României, câteva priorităţi fierbinţi, criza economică cu consecinţele ei, reluarea funcţionării cât de cât normale a instituţiilor, reluarea dialogului social în sensul lui cel mai practic...

Victor Ciutacu: Aţi răspuns la o întrebare de-a mea... ţara la ora asta e aproape în anarhie. Instituţiile nu mai funcţionează şi e aproape în incapacitate de plată, lucru recunoscut chiar de înalţii lideri. Ajungeţi la Cotroceni pe 6 decembrie, nu ştiu... pe 9 depuneţi jurământul...

Crin Antonescu: O să se numere mult.

Victor Ciutacu: Sunt convins. Bun. Să zicem că pe 10 decembrie vă instalaţi la Cotroceni. Primele trei decizii ale preşedintelui Crin Antonescu ca ţara să se dezmorţească?

Crin Antonescu: Păi primele trei decizii ale preşedintelui nu pot fi decât acelea de a avea o consultare imediată, serioasă şi eficientă în primul rând cu forţele politice pentru că-i nevoie de un nou guvern. Nu dau eu jos guvernul, n-am să dau lovitură de stat, nu încalc Constituţia. Nu-i nevoie de asta. Guvernul Emil Boc va demisiona sau va cădea foarte repede. În ianuarie...

Victor Ciutacu: Înseamnă că veţi sprijini căderea Guvernului Emil Boc. Parlamentar, constituţional? Adică nu cade ca nucile de pe cracă.

Crin Antonescu: Nu, nu. Din această precampanie de o jumătate de an cu Guvernul Boc este cel mai prost guvern pe care l-a avut România în toată istoria sa, opinia publică îmi confirmă această convingere pentru că nici un guvern nu a avut o aşa scăzută doză de încredere. Măsurile sau antimăsurile pe care le-au luat sunt din ce în ce mai clare pentru toată lumea, din nefericire, e clar că şi în campanie voi merge cu acest mesaj, şi anume că schimbarea preşedintelui va duce şi la o schimbare de guvern şi de aceea, repet, în votul care se va da pentru Preşedinţie va exista şi semnificaţia politică a schimbării guvernului. Şi trebuie făcut un guvern nou, apropo de dialogul social, în care...

Victor Ciutacu: Aveţi o variantă de premier în cap?

Crin Antonescu: Am mai multe. Există în România oameni şi în spectrul politic, există de asemenea oameni cu recunoaştere publică în stare să conducă cel puţin o vreme în calitate de tehnocraţi în guvern, pentru că suntem în toiul unei crize economice...

Victor Ciutacu: Iar ajungem la Isărescu?

Crin Antonescu: Eu n-am pomenit nimic de Isărescu. El conduce, slavă Domnului, BNR şi nu-i neapărat să dislocăm din fruntea unei instituţii care de bine, de rău în comparaţie cu altele merge bine... şi nu de bine, de rău, merge bine, ca să facem guvern. Dar vorbeam de ideea că-i nevoie rapid de un guvern puternic, cu susţinere cu capacitate de a ieşi din fundătură.

Victor Ciutacu: Vă simt că vă gândiţi la domnul Theodor Stolojan. Cred că în sfârşit îşi îndeplineşte visul domnul Theodor Stolojan.

Crin Antonescu: Dacă nu vă pot spune deocamdată la cine mă gândesc, pot să vă spun cu siguranţă la cine nu mă gândesc. Şi nu mă gândesc la domnul Stolojan, cu toate că trebuie să spun că oarecare... duritatea remarcilor şi referirilor mele la domnul Theodor Stolojan de pe vremuri s-a îndulcit după episodul în care domnul Theodor Stolojan l-a păţit. Când îmi aduc aminte cum l-a chemat domnul Traian Băsescu şi l-a făcut de comedie în văzul întregii ţări şi l-a băgat pe o uşă însoţit falnic de domnul Stoica şi de încă un domn fugit de pe la noi... un om corpolent...

Victor Ciutacu: Domnul Flutur?

Crin Antonescu: Nu, domnul Flutur a rămas acolo. Iese în poză mereu. Domnul Flutur l-a devansat pe domnul Theodor Stolojan. Înainte era abil prin a ieşi din spatele domnului Theodor Stolojan în poză. Acum la ultima poză când s-a făcut revoluţia asta cu reforma după 20 de ani şi a ieşit domnul Emil Boc, a reuşit să ciupească înaintea lui Theodor Stolojan în poză, mai aproape de Emil Boc. Să ne mai distrăm. Deci nu-i vorba de domnul Theodor Stolojan. Vă garantez, vă promit. Nu pot să semăn panica.

Victor Ciutacu: Cineva vă întreabă dacă susţineţi efectuarea unui examen psihologic al preşedintelui României? Eu o duc mai departe. Sunteţi de acord să vă supuneţi alături de toţi candidaţii la Preşedinţie unui examen psihologic?

Crin Antonescu: În ce mă priveşte sunt. Ca să nu fie probleme. Nu doresc să fie examinaţi ceilalţi pentru că-i limpede în ce-i priveşte. Aveţi vreo îndoială în legătură cu ceea ce ar putea scoate la iveală un examen psihologic? Îi cunoaştem personalitatea, caracterul domnului Traian Băsescu şi apropo de asta, eu aş vrea ca doi oameni care am depăşit anumită vârstă, eu una mai mare, dar nici dumneavoastră chiar la prima tinereţe nu sunteţi... doi oameni care am văzut multe. Hai să fim sinceri. În joc în aceste alegeri nu e doar un program. Am un program. Sunt gata să-l discut. Nu-i vorba de cine vorbeşte mai frumos, cine ce povesteşte. Nu-i un concurs de promisiuni şi de strâns mâini. E vorba de caracter. Adică oamenii au de votat şi între caractere. Or, apropo de examenul psihologic eu cred că deja e clar pentru toată lumea care sunt trăsăturile şi particularităţile de personalitate, de temperament, de caracter ale fiecăruia. Domnul Traian Băsescu, aşa cum este caracterul domniei sale, inconsecvent, scandalagiu, abuziv etc., astea nu vreau să fie nişte jigniri, sunt nişte descrieri, aşa a făcut în bună parte...

Victor Ciutacu: Fac şi eu ca Mircea Badea către CNA, să caute în DEX.

Crin Antonescu: ...viaţa publică românească. Eu sunt absolut de acord că nu-i cazul să păstrăm o pace a compromisului care să acopere viciile vieţii publice româneşti. Dar nu putem nici să punem cap în cap pe toată lumea. Pe tineri cu bătrâni, cu bogaţi cu săraci, pe profesori cu doctori, pe poliţişti cu cei din armată. Nu se poate aşa. Şi e clar despre personalitatea fiecăruia ce dăm... facem şi examen nicio problemă.

Victor Ciutacu: Liderii de opinie să înceteze cultul şmecheriei. Citesc din dumneavoastră. Puteţi să detaliaţi un pic?

Crin Antonescu: Da. Cu mare plăcere. Pentru că domnul Traian Băsescu apropo de atitudinea faţă de presă a mai făcut ceva, cumva, după părerea mea la Ceauşescu. Zice, sunt ticăloşi pe posturile TV care-l acuză pe şeful statului de cutare şi cutare. Eu cred că era destul de simplu ca domnul Traian Băsescu să iasă din prima zi când s-au lansat acuzaţiile să zică, dom'ne nu-i adevărat nimic. Şi sigur că mai departe ticăloşia asta dacă ea s-a manifestat ca atare intra în regimul calomniei şi mergea pe altă direcţie. Eu vorbesc de liderii care fac cultul şmecheriei. Da, pot să detaliez. Eu am pornit aici de la doi jurnalişti pe care-i respect, că eu nu vorbesc de alţii care nu contează în fond, am vorbit de faptul că după discursul ăla de două ore din Parlament, şi domnul Ion Cristoiu şi Bogdan Chirieac, amândoi jurnalişti foarte buni, unul dintre ei un monument al jurnalisticii româneşti, Bogdan Chirieac un jurnalist foarte serios. Au venit amândoi într-o emisiune şi au început să ţâţâie de admiraţie. Extraordinar ce şmecher e Traian Băsescu, ce deştept a fost el, cum a făcut-o el pe Ceauşescu, şi noroc că s-a găsit Crin Antonescu să spună asta. Dar dom'ne cât facem ca la yoga? Ne scărpinăm cu degetele de la picioare la ceafă? Ce facem aici? Vrem ca în timpul lui Ceauşescu? Cred dânşii că majoritatea românilor vor aşa?

Victor Ciutacu: Domnul Crin Antonescu, există un sondaj de opinie conform căruia Ceauşescu a fost şi cel mai bun şi cel mai prost preşedinte al României.

Crin Antonescu: Foarte bine. Deci domnul Crin Antonescu, ca să-i citez, a spus clar românilor. Fraţilor, ăsta se comportă şi gândeşte acum în 2009 ca Ceauşescu în 1989, cu deosebirea că nu a făcut nici un metrou, că nu a făcut nici un bloc.

Victor Ciutacu: Şi nici un km de autostradă. Dar nu ne mai împiedicăm în amănunte.

Crin Antonescu: Că nu reuşeşte să exporte şi el ceva mobilă, vinuri şi alte produse pe diverse pieţe. Nu că l-aş lăuda pe Ceauşescu.

Victor Ciutacu: Sunteţi la un pas să bateţi recordul de SMS-uri al lui Sorin Oprescu. Ceea ce nu-i de colea. Campania a ajuns în faza atacurilor la operaţie. Faza pe servicii. V-am mai întrebat o dată în emisiunea lui Mândruţă şi vă mai întreb, tot n-aţi făcut nicio pace cu nici un serviciu?

Crin Antonescu: N-am nici un război cu serviciile.

Victor Ciutacu: Idealist este să ai o pace la alegere.

Crin Antonescu: Mi se întâmplă un lucru simplu. Dacă serviciile se vor amesteca în această campanie şi mă rog, după cum se comportă unii politicieni şi după vrajba pentru „Doi şi un sfert" etc., mă tem că din nou măcar unii se vor amesteca, îşi vor consuma armele unii împotriva altora şi în momentul în care în fruntea României va veni un preşedinte care n-are nevoie de ei în aceste scopuri, un preşedinte care în prima zi când îi vor veni cu informări, dom'ne, Victor Ciutacu a băut aseară şpriţ cu cutare şi v-a înjurat, în momentul ăla dat afară... Băieţi, nu de-asta sunteţi aici, nu de-asta vă plătim şi nu de asta aţi învăţat şi pregătit. Din momentul ăla lucrurile s-au limpezit, serviciile îşi văd de treaba lor şi preşedintele de treaba lui. Ele au ajuns în situaţia asta pentru că preşedinţii şi ultimul din plin, i-a folosit, i-a presat să intre în jocul ăsta politic.

Victor Ciutacu: Ultima întrebare şi rugăminte de reconfirmare a unei promisiuni.

Crin Antonescu: Nu mă împac cu Traian Băsescu.

Victor Ciutacu: Mă lasă rece dacă vă împăcaţi cu Traian Băsescu, la fel cum mă lasă rece Traian Băsescu.

Crin Antonescu: Pentru că nu mi-am bătut joc de mine niciodată şi nici de cei care au încredere în mine.

Victor Ciutacu: Mi-aţi promis cândva, într-o seară de Paşte, împreună cu Sorin Oprescu că-mi veţi acorda şi bucuria de a face şi ultima emisiune împreună cu dumneavoastră şi cu Sorin Oprescu. Simt eu că nu sunt departe de momentul ăla şi vreau să vă întreb dacă vă reiteraţi promisiunea? Îl găsesc eu şi pe doctor zilele astea să-l întreb dacă-i de acord.

Crin Antonescu: Eu sunt aici chiar dacă vă prind într-un eventual tur II între mine şi Sorin Oprescu, emisiunea asta ultimă, ceea ce eu nu vă doresc... Eu îmi ţin promisiunea.

Victor Ciutacu: Domnule Crin Antonescu, cu riscul de a turba iar unii, de a face spume alţii, anunţ public că nemulţumirile la adresa mea şi a emisiunii mele se depun la registratură, nu servesc nici telefoane, nici influenţe, nici presiuni. Că staff-urile candidaţilor la Preşedinţie ştiu unde să mă găsească şi dacă-şi doresc cu adevărat să stea de vorbă cu mine o pot face numai la Romexpo, inclusiv domnul Traian Băsescu... Vreau să vă prezint JN de mâine cu un subiect care nu ne place. Cine l-a ucis pe Marian Cozma. Vreau să vă urez succes în campania electorală, vreau să vă asigur de toată prietenia mea şi de faptul că vă aştept oricând cu cea mai mare plăcere aici. Pe dumneavoastră stimaţi telespectatori vă informez că am avut onoarea şi privilegiul de a găzdui candidatul PNL la Preşedinţia României, domnul Crin Antonescu. Dacă ceilalţi îşi doresc voi fi la fel de onorat şi de privilegiat. Dacă până joi nu cade Guvernul şi nu-şi dă foc domnul Traian Băsescu în direct, joi îmi respect promisiunea şi voi face emisiunea aceea cu oameni simpli despre care v-am spus. Încă o dată mulţumesc Crin Antonescu şi succes!

Crin Antonescu: Mulţumesc.